top of page

Историята на Маслината

ИСТОРИЯТА НА МАСЛИНАТА

 

Маслиновото дърво се появило по  средиземноморското крайбрежие  преди хиляди години и така се е разпространило в страните от района.

 

На островите Нисирос, Кими и Санторини са открити вкаменени листа от Европейско маслиново дърво, които са на 50 000 години.

 

В гръцката митология маслината се споменава като подарък на богиня Атина при съревнованието и с бог Посейдон за това кой ще даде името на град Атина. Според митологията Посейдон ударил с триножника си свещената скала на Акропола и оттам бликнала солена вода. Когато Атина ударила с жезъла си свещената скала се появило едно маслиново дърво, отрупано с плод, което се приело за обещание на богинята за слава и благоденствие на града.

 

Античните белези за отглеждане на маслини са с произход остров Крит и Палестина.

 

На един стенопис в двореца Кносос от 16-и век пр.Хр. по прекрасен начин е изобразена гора от маслинови дървета.

 

По всяка вероятност финикийците първи са разпространили отглеждането на маслини в средиземноморския регион и те са първите, които са произвеждали зехтин, с техниката, с която египтяните са добивали масло от костилките.

 

Информация за производството и разпространението на зехтина в микенската цивилизация, получаваме от глинените надписи в микенските дворци в Крит, Пилос и Микена, написани с първите гръцки букви.

 

Маслината представлявала символ за благоденствие, мир, плодовитост и добър живот.

 

В антична Гърция победителите на олимпийските игри били окичвани с венец от маслинови клонки и получавали като награда зехтин.

 

Производството на зехтин в гръцките райони е продължило и по време на византийската епоха, като империята реализирала най-големия износ на зехтин в целия свят.

 

Зехтинът от онази епоха е заемал съществено място в тайнствата на християнската православна църква.  И сега той е символ на любов и мир, като има важна роля в различните ритуали, като напр. кръщенията, но и при паленето на кандилото до иконите, които са налични във всеки гръцки дом.

 

Считало се е, че маслината е благословено дърво и нищо от него не може да остане неоползотворено. В днешно време се оползотворява промишлено не само плода, стъблото и листата на маслиновото дърво, но и остатъците от преработката на маслината.

© 2015 by Bakalia the greek deli

HOURS

Monday - Friday

08.30 to 20.00
Saturday

09.30 to 17.30

ADDRESS

104, Knyaz Boris I str.

1000 Sofia  Bulgaria

T. 00359 2 443 0007

ORDERS

Phone

00359 88 629 1003

Email

bakaliasofia@yahoo.com

  • Facebook Grunge
bottom of page