top of page
Buy Now
EN

Кисело мляко, сирена и колбаси

КИСЕЛО МЛЯКО, СИРЕНА  И КОЛБАСИ

В гръцката кухня съществуват множество храни, познати ни още от античността. Характерен пример за това твърдение са сирената и колбасите.

 

Омир описва Циклоп и неговите сирена, както и Цирцея, която поднася сирене на Одисей.

Онова, което отличава традиционните гръцки сирена е високото им качество и оригиналните им характеристики. Трябва също така да се отбележи, че почти всички видове традиционни гръцки сирена се произвеждат от мляко на животни, които пасат свободно в екологично чисти райони без торове, хербициди, инсектициди и други замърсители и в този смисъл са екологично чисти продукти.

 

Омир говори и за вид колбас в Одисеята – споменава за кози стомах, пълен с мазнина, който Антиной поднася на Одисей при вдигането на тост за добре дошъл. Античните гърци са били големи любители на животинските вътрешности и са измислили свои рецепти и начини за приготвяне на различни видове колбаси.

КИСЕЛОТО НИ МЛЯКО

КИСЕЛО МЛЯКО ОТ КРАВЕ МЛЯКО 3,85 % (МАСЛЕНОСТ) "ФЕРМА КУКАКИ"
Кисело мляко от чисто прясно мляко, добито изцяло от кравите във ферма Кукаки. То е с уникален вкус, високо качество,  произвежда се само няколко часа след събирането на млякото, така че да можете да му се насладите докато е прясно и съдържа всички полезни съставки. Приготвя се само от мляко и от закваска за кисело мляко – идеална храна за тези, които желаят да съчетаят здравословната храна с удоволствието.
Опаковка: 200gr., 500gr. В стъклен съд 200gr., 400gr., 700gr.

 

КИСЕЛО МЛЯКО ОТ КРАВЕ МЛЯКО 2,00 % (МАСЛЕНОСТ) "ФЕРМА КУКАКИ"

Опаковка: 200gr.

 

ЦЕДЕНО КИСЕЛО МЛЯКО ОТ КРАВЕ МЛЯКО 10,00 % (МАСЛЕНОСТ) "ФЕРМА КУКАКИ"

Опаковка: 200gr., 1kg.

 

ЦЕДЕНО КИСЕЛО МЛЯКО ОТ КРАВЕ МЛЯКО 2,00 % (МАСЛЕНОСТ) "ФЕРМА КУКАКИ"

Опаковка: 200gr., 1kg

 

ТРАДИЦИОННО КИСЕЛО МЛЯКО ОТ КРАВЕ МЛЯКО "ФЕРМА КУКАКИ"

Традиционно кисело мляко с характерен каймак и 3,9% масленост. Приготвя се по традиционен начин от чисто прясно краве мляко от кравите във ферма Кукаки.

Опаковка: 220 - 240gr.

 

ТРАДИЦИОННО КИСЕЛО МЛЯКО ОТ ОВЧЕ  МЛЯКО "ФЕРМА КУКАКИ"
Традиционно кисело мляко с характерен каймак и 6,6% масленост. Приготвя се по традиционен начин от чисто овче мляко във ферма Кукаки.
Опаковка: 320gr., 500gr. В глинен съд 450gr.

 

КРЕМ ВАНИЛИЯ

ШОКОЛАДОВ КРЕМ

Вкусен крем с ванилия или  шоколад, приготвен от прясно краве мляко, без консерванти, по автентична домашна рецепта.

Опаковка: 170gr.

 

МЛЯКО С ОРИЗ

Домашно мляко с ориз от ферма Кукаки, приготвено от пълномаслено краве мляко, захар и ориз, без консерванти и добавки.

Опаковка: 180gr.

 

СИРЕНАТА НИ

ФЕТА  "ПРОВОГАЛ"
Съчетавайки семейната традиция и старата рецепта на дядо Дабиза от Клисура, Касторя, фирма ΠΡΟΒΟΓΑΛ със седалище в Солун, притежаваща съвременно оборудване и разчитайки на подбрани животновъди от района на Централна Македония, доставящи висококачествено овче мляко от 1959 г., произвежда млечни продукти с изключително високо качество и разбира се сирете ФЕТА.

Това е най-популярното, любимо и традиционно сирене на гърците. То е с бял цвят, отличаващ се вкус и голяма хранителна стойност. Богато е на протеини, калций и витамини. Приготвя се от овче мляко или от смес с козе.
Опаковка: 400gr., 1kg., 4kg., 15kg.

КОЗЕ СИРЕНЕ "ПРОВОГАЛ"
Това е бяло сирене, което се произвежда от прясно козе мляко. Притежава пикантен плътен вкус.
Опаковка: 400gr., 1kg., 4kg, 15kg.

МАНУРИ "ПРОВОГАЛ"
Това е кремообразно меко сирене, което се произвежда от извара от овче

сирене, към която се добавят мляко и сметана. Отличава се с приятния, сладък и балансиран вкус – слабо осолено е и притежава характерен аромат. Използва се като трапезно сирене, като много често е част от съставките на зелените салати, използва се за сандвичи и е много подходящо за поднасяне с червено вино.  
Опаковка: 200gr., 1-1,5kg.

АНТОТИРО
Антотиро е прекрасно свежо сирене, което е много леко за консумация. Произвежда се от извара от овче и козе сирене, към която се прибавят мляко и сметана. Има мек и прекрасен лек вкус със силно изразен аромат. Разполага с висок процент протеиново съдържание с висока биологична стойност за човешкия организъм и представлява много подходящ за консумация продукт от всички възрастови групи -  най-вече за тези, които предпочитат здравословната храна.
Опаковка: 400gr, 1kg.

МИЗИТРА
Това е сирене, което се произвежда от овча и козе суроватка и е с много ниско съдържание на мазнини – перфектното сирене по време на диета. Използва се за приготвянето на баници и в традиционната гръцка кухня.
Опаковка: 400gr, 1kg.

ХАЛУМИ ПЕТРУ "ALAMBRA"
Халуми е кипърско полутвърдо сирене, което се произвежда от смес от краве и овче мляко или изцяло от овче мляко и може да бъде изпечено на скара или на тиган. Бяло е на цвят, като една от основните му характеристики е, че  не се разтопява при висока температура по време на печенето. Кипърската фирма Petrou Bross-Alambra е най-големият производител на млечни продукти на остров Кипър.
Опаковка: 225gr., 1kg.

 

ТАЛАГАНИ
Това е сирене, което се произвежда ръчно в Месиния от 100% овче мляко. В сравнение с другите сирена е най-добро за печене на скара, защото запазва формата си и никога не се разтапя изцяло по време на печене. Характеризира се със средно солен и богат на масло вкус – нещо средно между формаела и халуми. 
Опаковка: 400gr, 1kg.

 

ЛАДОТИРИ ОТ МИТИЛИНИ
Ладотири Митилини  е традиционно гръцко твърдо сирене, което се произвежда единствено в Митилини, основно от овче мляко, но и от смес с козе. Основният отличителен белег на това сирене е, че се държи в зехтин поне три месеца и поради тази причина се нарича ладотири (сирене със зехтин). Вкусът му  е леко лютив и богат. Консумира се като мезе или при приготвяне на салати. Използва се също така и при много кулинарни рецепти.
Опаковка: 1kg.


ГРАВИЕРА ОТ КРИТ
Традиционно критско твърдо сирене, което се произвежда от векове на острова. Начинът му на приготвяне е специален, като се използва овче (80%) и козе мляко (20%). Поставя се в специални калъпи и се пресова, така че да добие характерната си цилиндрична форма и релефна обвивка. Необходимо е да съхне и да зрее в специални помещения поне 3-6 месеца. Това е сирене с много високо качество и се консумира като трапезно сирене или като част от кулинарни рецепти.
Опаковка: 3,5kg.

 

КЕФАЛОГРАВИЕРА
Това е традиционно твърдо сирене, което се произвежда от овче мляко, а понякога се смесва и с козе. Кефалогравиера се произвежда в различни райони на  Гърция и особено в Етолоакарнания, Епир и Западна Македония. Има захарен цвят, почти бял и с малки дупчици. По-солено е от много от другите видове гравиера и препраща към сурови ядки и масло. Кефалогравиера се консумира основно като трапезно сирене, но се използва и в кулинарията за приготвяне на баници и за тестени продукти, за саганаки и където другаде рецептата изисква пикантно и твърдо сирене.
Опаковка: 5,5kg.

 

КЕФАЛОТИРИ
Кефалотири е твърдо и солено жълто сирене, което се приготвя от краве мляко, но понякога и от овче и козе мляко. В зависимост от сместа мляко, която се използва, цветът на това сирене варира от жълт до бял. Кефалотири може да се консумира самостоятелно, пържено в зехтин, за да стане саганаки, или да се добави настъргано към ястия, като макарони, месо и готвени зеленчуци.. Също така това е сирене е много подходящо мезе за узо.
Опаковка: 400gr., 5,5kg.

 

ПУШЕНО СИРЕНЕ "МЕЦОВОНЕ"
"Кралското сирене"! Мецовоне е полутвърдо, пушено сирене, което  произхожда от Мецово, откъдето и е получило името си. Това сирене е със запазена марка за произход. Опушва се окачено и увито с въже, докато зрее около три месеца. Произвежда се основно от краве мляко, но и от смес с овче или козе. Обикновено се поднася с бяло вино, но се използва и при салати или като част от мезето на масата.
Опаковка: 1,5kg., 4,5kg.

 

КОЛБАСИТЕ НИ

ПАСТЪРМА "КАРАМАНЛИДИКОС" ОТ ТЕЛЕШКИ БУТ

ПАСТЪРМА "КАРАМАНЛИДИКОС" ОТ ТЕЛЕШКА ПЛЕШКА
Това е едно автентично мезе, което притежава всичко необходимо. Пастърмата "Sary" се произвежда от говеждо месо, което е доста меко и с малко мазнина. След като бъде осолено и след това измито, месото се окачва в проветриво и слънчево помещение. Зреенето трае около 25 дни. Когато, с помощта на пресата, месото придобие плоската и позната форма на пастърмата, се остава да престои още няколко дни, след което се овалва в смес от сминдух, червен пипер и чесън, в резултат на което получава характерния си силен вкус. Това традиционно източно кулинарно изкушение се консумира с малко хляб или сухар, придружено от узо или ципуро, или като добавка към баници или други мераклийски мезета.
Опаковка: Продава се на килограм.
 

ПАСТЪРМА "КАРАМАНЛИДИКОС" ОТ ОВЧЕ МЕСО

Пастърмата на фирма "Sary" се произвежда от овче месо, преминало тест за високо качество.

Опаковка: Продава се на килограм.

 

ПАСТЪРМА "КАРАМАНЛИДИКОС" ОТ КАМИЛСКО МЕСО

Пастърмата на фирма "Sary" се произвежда от месо, преминало тест за високо качество. Месото от австралийска камила отговаря на всички европейски изисквания за качествен контрол.

Опаковка: 100gr.

 

"КОНСТАНТИНОПОЛСКИ" СУДЖУК
Класически константинополски суджук от говеждо месо. Това е продукт, който зрее в естествено черво във форма на подкова. Консумира се суров.
Опаковка: 300gr.

 

СУДЖУК "КАРАМАНЛИДИКОС"  ОТ КАПАДОКИЯ
Класически константинополски суджук от говеждо месо. Това е продукт, който зрее в естествено черво във форма на плитка. Консумира се суров.
Опаковка: Продава се на килограм.

 

НАДЕНИЦА ОТ ГОВЕЖДО МЕСО "КАРАМАНЛИДИКО"
Наденица от говеждо месо, опушена на буково дърво, която се приготвя във форма на плитка. Насладете и се изпържена на тиган, печена, на фурна или на скара.
Опаковка: Продава се на килограм.

 

СЪЗДАРМА
Говежда създарма без консерванти, която се приготвя от сготвено говеждо месо.
Опаковка: Продава се на килограм.

 

НАДЕНИЦА ОТ СВИНСКО МЕСО С ПРАС

НАДЕНИЦА ОТ СВИНСКО МЕСО С РИГАН

НАДЕНИЦА ОТ СВИНСКО МЕСО ПО СЕЛСКИ С ПОРТОКАЛ
Наденици от свинско месо, пикантни, приготвени с много подправки, в комбинация с прас лук, риган, или портокал. Имат изключително богат вкус. Насладете им се на тиган, на фурна и най-вече на скара.
Опаковка: Продава се на килограм.

 

ВЕЯН САЛАМ ОТ ЛЕФКАДА "ДЕЛИМАРИ"
Веяният салам е един от най-представителните продукти на Лефкада. Счита се, че патентът е италиански и е пренесен  от жителите на Бурано, Италия, които се преселили в Лефкада и били първите, които са започнали да произвеждат този продукт. През 1964 г. семейство Катоподи – Делимари започва да произвежда традиционни колбаси, като подбират много внимателно прясното свинско месо, така че саламът им да притежава уникален вкус, отличаващ се аромат и ненадминато качество.
Опаковка: 250gr.

 

НАДЕНИЦА ОТ ЛЕФКАДА "ДЕЛИМАРИ"
Казват, че както салама, така и наденицата от Лефкада, е с италиански произход, тъй като дори и днес местните жители го наричат салцото или салтацио. Произвежда се от прясно свинско месо, което се смила на кайма и се смесва със сол, пипер, чесън и се поставя в черво.
Опаковка: 300gr.

 

© 2015 by Bakalia the greek deli

HOURS

Monday - Friday

08.30 to 20.00
Saturday

09.30 to 17.30

ADDRESS

104, Knyaz Boris I str.

1000 Sofia  Bulgaria

T. 00359 2 443 0007

ORDERS

Phone

00359 88 629 1003

Email

bakaliasofia@yahoo.com

  • Facebook Grunge
bottom of page